onsdag 21 september 2011

Äppelmuffins

Här kommer ett baktips som jag bakade igår när regnet öste ner utanför fönstret, det gör de ju även idag! Börjar bli lite trist, jag såg fram emot september för att den månaden brukar va så fin, men inte varje år visst.
Fast de är ju trevligt att vara inne och baka också:)

Äppelmuffins

12 stora eller 30 små

125 gram smör
1 dl strösocker och 0,75 dl farinsocker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk

2 äpplen
0,5 tsk kanel
1 msk socker

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Smörj en muffinspanna för 12 muffins eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar alternativt 30 st bakformar på en plåt.
Rör det rumstempererade smöret och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (borde ta 5-15 sek).
Häll smeten i formarna. Fördela smeten så det är ungefär lika mycket i varje.
Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Stick ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.
Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins. Man kan också rulla äppelbitarna i detta om man vill innan man sticker ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 minuter. Mindre muffins gräddas i ca 15 minuter. Låt svalna. Om du använder muffinspanna - lossa dem runt kanterna och stjälp upp dem.

Receptet har jag hittat på recepten.se

Perfekt att använda äpplena från trädgården:)

Här är resultatet, supermumsiga muffins!! De tyckte fikagästen också!

1 kommentar:

Bettan sa...

Så gott! Perfekt nu när äpplena finns ute i trädgården.

Kram!