torsdag 23 augusti 2012

Granola

Jag har velat testa att göra egen musli länge, ser så mycket godare ut mot den färdiga man köper.

I en av mina favorittidningar (family living) så hittade jag ett recept som lät mumsigt.
Granola hette de där, vet inte skillnaden egentligen.
Ikväll blev det äntligen av! Är så trött på att äta samma frukost hela tiden.

Gott blev de i alla fall, ska nog ha de i ugnen lite kortare tid nästa gång bara.



Här kommer recept för er som vill testa något nytt till frukost:)

Granola

ca 20 portioner

8 dl havregryn
2 dl kruskakli eller vetekli
2 dl pumpafrön/solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovt hackade nötter (ta dina favoriter)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker
1 dl mörk sirap
1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
1 msk honung
150-200 gram torkad frukt eller bär ( t ex aprikoser, tranbär, russin)

Blanda gryn, kli, frön, och nötter i en stor bunke.

Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under några minuter, men låt det inte koka, allt ska bara smälta samman.

Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ordentligt och bred ut på två plåtar med bakplåtspapper.

Rosta i ugnen, 175 grader, ca 30 min, rör om minst tre ggr under tiden. Det bränns lätt, håll koll!
Det är klart när granolan är guldbrun.

Ta ut plåtarna och låt svalna. Häll på torkad frukt, rör om och förvara o lufttät burk. Håller minst 2 veckor.

LYCKA TILL!!


Inga kommentarer: